Kan man vara både snygg och stark?

Bilden av den starka feministen var under många årtionden den av en BH-brännande kvinna som såg ut som en man och avsade sig alla sina feminina drag på både in- och utsidan. Vem det var som skapade just den bilden kan diskuteras, men den är i mångt och mycket en förlegad kliché som trots att den inte stämmer fortfarande dyker upp i olika sammanhang.

Idag har de flesta kommit tillräckligt långt för att kunna inse att man kan se ut precis som man vill utan att det på något vis ska påverka hur omgivningen uppfattar en, men då och då dyker det ändå upp negativa inställningar mot dem som står utanför gamla föreställningar om könsrollerna. Det är lite tudelat, då många barn fortfarande får utseendebaserade könsroller inpräntade i sig via vänner och media samtidigt som många kvinnliga kändisar visar upp sina sexiga sidor utan att förlora ett uns av sin styrka och personlighet. Poängen är att man skall kunna vara precis så sexig eller inte man vill och att det handlar om att göra det man själv vill.

Skickliga entreprenörer

På 80- och 90-talet slog en bild av den sexiga kvinnan som samtidigt var feminist igenom på allvar, och det var stjärnor som Madonna och Neneh Cherry som iförda sexiga underkläder framförde låtar med en styrka och övertygelse som inte utstrålade ett uns av objektifiering. Ingen trampade på Madonna, och trots att hon i princip var naken i många videos och konserter var det på hennes villkor och ingen annans. Förutom sångerska blev hon snabbt också entreprenör och hon är fortfarande en av världens rikaste kvinnor.

Många av dagens stjärnor har också visat att deras kvinnlighet och sexighet är deras egen och att de kan lyckas i allt de företar sig. Ett flertal utav dem har till exempel lanserat en egen parfym eller startat ett klädföretag, och de har full kontroll över hur allt skall skötas. Beyonce, Rihanna, Gwen Stefani och Jennifer Lopez är alla exempel på hur man som kvinna både kan ha kul och vara företagsam, och inte låta sig köras över av skivbolag och agenter och bli ett offer för industrin.

Andra exempel på kvinnliga superstjärnor som är uttalat feminister men inte har några som helst problem att leka med de gamla föreställningarna om hur kvinnor “ska” vara är Lady Gaga, Florence Welch och Pink, och de är inte rädda för att uttrycka sina åsikter i intervjuer och sångtexter. Även inom filmvärlden finns det många exempel på kvinnor som är lika kända för sina sexiga framträdanden som starka karaktärer! Ingen skulle väl ens våga tänka på att försöka trampa ner Angelina Jolie eller Jennifer Lawrence och tack vare den stora metoo-vågen har det blivit allt viktigare att framhäva kvinnors lika rättigheter och hur man kan välja att våga vara kvinnlig utan att det skall uppfattas som en svaghet.