Att inreda ett barnrum

Att inreda ditt barnrum är en supermysig och rolig uppgift, eller hur? Är ditt barn lite äldre kan det dessutom bli en trevlig gemensam aktivitet. Men i dagens genusmedvetna samhälle har även den här aspekten av vardagen blivit politik. För många är begrepp som genus och normer fortfarande laddade och en kan till exempel fråga sig om det verkligen är okej att inreda ett barnrum hur som helst?

Rosa prinsessor i flickrummet?
Svaret på ovanstående fråga är naturligtvis ja. Det allra viktigaste är att ditt barn trivs och känner sig trygg i sitt eget rum. Men som vuxen kan det även här vara viktigt att tänka till. Måste flickrummet verkligen vara ljust och rosa? Och pojkens, måste det vara blått och tufft?  Det allra viktigaste är självklart att lyssna på barnen, vill din lilla flicka prompt ha rosa väggar så ska du självklart inte förvägra henne det bara för saken skull. Men generellt kan du ju tänka på vad du själv uppmuntrar hos ditt barn och försöka att inte stänga ut vare sig färger, möbler eller leksaker bara för att du slentrianmässigt anser de sammankopplade med ”fel kön”. Precis som det måste jobbas med normkritik i skolor och förskolor för att våra barn ska kunna utvecklas på ett hälsosamt sätt. Så måste vi göra det hemma också.

Boy (7-9) lying on bed with books, smiling, portrait, elevated view

Inred med öppet sinne
Mitt tips är att du inreder med massor av entusiasm och lust och gärna tillsammans med ditt barn. Om du planerar att måla eller tapetsera om kan ni självklart göra även det tillsammans. Men för ett perfekt resultat som kanske dessutom är roligt under lite längre tid kan det ändå vara rekommenderat att anlita ett proffs för just den detaljen. I Stockholm finns det gott om bra målare och det kan faktiskt vara värt besväret. Färgen väljer du ändå själv. Sen är det bara att försöka tänka bort normer och könsroller. Vad gillar ditt barn egentligen? Kör på det. Både när det gäller färg och inrednings stil. Barnets rum är faktiskt inte till för att visas upp, utan för att han eller hon ska trivas och må bra i det.